Epoxiharts är ett mångsidigt material som används för ett brett utbud av projekt, från konst till smycken till industriella applikationer. En av de mest populära användningsområdena för epoxiharts är gjutning, vilket innebär att skapa formar och hälla hartset i dem. Gjutning med epoxiharts är ett utmärkt sätt att skapa unika bitar med intrikata detaljer, och det används ofta i tillverkningen av smycken, figurer och andra små föremål. Gjutning med epoxiharts är en relativt enkel process, men det finns några viktiga steg som måste följas för att säkerställa ett framgångsrikt resultat.

I den här guiden kommer vi att täcka alla väsentligheter för att gjuta epoxiharts, från att välja rätt harts och tillbehör till att förbereda formen och hälla hartset.

Att välja rätt harts och tillbehör

Det första steget i gjutning med epoxiharts är att välja rätt material. De flesta epoxihartser är tvådelade system som kräver att ett harts och en härdare blandas ihop före användning. Det är viktigt att se till att du använder ett harts som är designat för gjutning, eftersom detta kommer att säkerställa bästa resultat. 


När du har valt ditt gjutobjekt måste du räkna ut hur mycket harts som behövs. Denna volym kan enkelt beräknas med formeln 1kg = 1mm/1m2.

Det visar sig att på 1 m2 kommer 1 kg harts att behövas för att täcka 1 mm tjockt. För att välja rätt harts för ditt arbete måste du ta hänsyn till parametrar som UV-skydd, krympning under utveckling, genomskinlighet av hartset, självutjämning och dess mekaniska styrka.

Vårt epoxiharts för gjutning med UV-skydd, låg krympning och hög grad av transparens för gjutning upp till 4cm i en gång, om bredden inte överstiger 40cm. Produkten kan ses här https://composite24.se/produkter/hartser/epoxiharts/epoxiharts-for-gjutning-1-3-kg

Vårt epoxiharts för gjutning med UV-skydd, självnivellerande och hög grad av transparens för gjutning upp till 5 mm i ett pass i valfri bredd. Produkten kan ses här https://composite24.se/produkter/hartser/epoxiharts/belaggnings-epoxihartser-1-4-kg